אהבה עצמית אצל ילדים

איך ללמד את הילדים שלכם לאהוב את עצמם יותר?

ספרים רבים ותאוריות אינסופיות נכתבו על גידול ילדים, כיצד אנחנו ההורים יכולים לאפשר לילדנו סט כלים טוב ואיכותי לצאת איתו לעולם הגדול. אנחנו ההורים עושים את הכי טוב שאנחנו יודעים ומסוגלים בהתאם לצרכי הילד. בכל הדרכת הורים, סדנה או הרצאה תמיד אני נשאל על הערכה עצמית אצל ילדים, וכיצד ההורים יכולים לטפח אצלם הערכה עצמית בריאה מאחר והילדים שלנו נחשפים פעמים רבות לאנשים ומצבים המשפיעים על היכולת שלהם לאהוב את עצמם. כהורים, מה אנחנו יכולים לעשות? הנה כמה הצעות:

אהבה עצמית אצל ילדים

כהורים, מה אנחנו יכולים לעשות? הנה כמה הצעות:

שימו לב איך אתם מתקנים
תדגישו את המאמץ גם אם הוא מינימאלי, זה מעודד את ילדכם להתאמץ כל פעם יותר ויותר; במקום לראות את מה שהם עושים. תשבחו גם מילולית וגם פיזית בנשיקות ו\או חיבוקים, במיוחד שימו לב וציינו את התהליך ולא את התוצאה. למשל, אם הם גרבו את הגרב קצת עקומה, לא לומר "גרבת את הגרב לא נכון", אלא "טוב מאד, הצלחת לגרוב את הגרב".

תהוו מודל חיובי
אם אתם קשים מדי עם עצמכם או עם בן\בת זוגך, שליליים או לא מציאותי לגבי היכולות והמגבלות שלכם, ילדכם יהיה בסופו של דבר ההשתקפות שלכם. תשמרו על ההערכה העצמית שלכם ולילדכם מודל טוב לחיקוי. תדגישו בקול רם ובמידה הנכונה, את האיכויות שלכם; הילד גם ילמד לעשות זאת.

תגדירו גבולות ברורים
תגדירו כללים וגבולות ברורים, הגיוניים ועקביים. לדוגמה, אם הם משאירים את כל הצעצועים על הרצפה, אל תרימו אותם בעצמכם, במקום זה תעודדו אותם לאסוף אותם, אם הם מתנגדים, התוצאה היא שהצעצועים האלה לא יעמדו לרשותם לזמן מה; או אם למשל הם מפגינים התפרצות זעם בסופרמרקט, בסוף לא קונים את מה שהם רצו.

תקדישו תשומת לב וזמן איכות
תקציבו זמן לבלות עם הילדים שלכם. זה יעזור לחזק את התחושה כי הם בעלי ערך וחשובים לך. לא חייב להיות הרבה זמן, אבל אם למשל אתם ממהרים, ליידע אותם ולסכם יחד איתם מתי תוכל לשים אליהם לב, למשל, אתם יכולים לומר – "כשאסיים לשטוף את הכלים, אשב איתך לקרוא את הסיפור".
אל תשכחו להסתכל להם בעיניים וששפת הגוף שלכם תשדר תשומת לב. הילדים חייבים להרגיש כי אתם מחשיבים את הצרכים שלהם ושאכפת לכם מעיסוקים ועניינם.

תזהו ותתקנו את האמונות השגויות של ילדכם
חשוב שההורים יזהו את האמונות הלא רציונליות (הגיוניות) שיש לילדיהם על עצמם, בין אם הן על שלמות, אטרקטיביות, יכולת או היבטים אחרים.
ילדים רבים בין 3 ל 5 שנים בעיקר, מתוסכלים בקלות משום שהם מנסים לעשות הרבה דברים בעצמם ועשויים להאמין שהם לא מסוגלים, תחזקו את ההתמדה כפי שאתם מחזקים את ההישגים. ללמד את ילדכם לקבוע קריטריונים (אמות מידה) מדויקים יותר ולהיות יותר מציאותיים כאשר הם מעריכים את עצמם, יעזור להם לפתח רעיון ותפיסה יותר בריאים של עצמם.

תפגינו אהבה וחיבה בספונטניות
האהבה שלכם חשובה מאוד כדי לעורר את ההערכה העצמית של ילדכם. תנשקו אותם, תחבקו אותם, תשבחו אותם, תנו להם לדעת כמה אתה אוהבים אותם ומרגישים גאים בהם. תהיו טובים ליקיריכם, תחגגו תאריכים מיוחדים כמו ימי הולדת, כל אלה תורמים לכך שלילדכם יהיה ביטחון עצמי גבוה יותר.

אל תשתמשו בכותרות, תדגישו את ההתנהגות ולא את הילד
תגובות כמו "אתה תמיד מתנהג לא טוב", ללא הבהרה בכוונות שלנו על ההתנהגות הלא הולמת, יגרמו להנמכה בהערכה של ילדכם את עצמם.

תאפשרו להם לטעות
כולנו עושים טעויות, ילדים אינם יוצאי מן הכלל. עם זאת, שגיאות הן גם לקחים חשובים על מנת שייבנה ביטחון עצמי. כשמשהו משתבש להם, תראו להם אותו ותשאלו מה הם יכולים לעשות כדי שזה לא יקרה שוב, זה יניע את תהליך קבלת ההחלטה הנכונה. תנתחו את התנהגותכם, לעתים קרובות אנחנו כהורים נוטים לפרפקציוניזם וכפייתיות, תודו כשאתם עושים טעות, כך גם הילד ילמד לעשות זאת.

תייצרו בבית אווירה של ביטחון, כבוד ואהבה
ילדים אשר אינם מרגישים בטוחים או שהם קורבנות של יחס לא הולם בבית יסבלו מהערכה עצמית נמוכה. היו ערניים לסממנים של התעללות; מופנמות, שינויי הרגלים או חברים, בכי תכוף, התנהגות אלימה, הדרדרות לימודית וגורמים אחרים שיכולים להשפיע על ההערכה העצמית של ילדים.
הציבו גבולות ביחס לכבוד ולתקשורת בבית, תיידעו את המשפחה הרחבה וחברים, במיוחד אם הם מבקרים בביתכם לעיתים תכופות.

תעזרו להם להיות שותפים לחוויות בונות
פעילויות המקדמות שיתוף פעולה ולא תחרות הן בעלות ערך במיוחד לבניית הערכה עצמית. תשתדלו לספק מגוון של סביבות ופעילויות המעודדות יצירתיות וחקירה של כישוריהם.

תספקו סיכונים בריאים
תעודדו את ילדכם לחקור משהו חדש, כמו לנסות מזון שונה, ליצור חברות חדשה או לרכב על אופניים. על אף שתמיד קיימת האפשרות להיכשל, ללא סיכונים אין הזדמנויות להצלחה.

תלמדו לכבד את החיים והיו רחומים
ילדים הלומדים לכבד את החיים ואת האחרים לומדים להעריך את עצמם, זה מחזק את הנכונות לעזרה לאנשים זקנים, עמיתים, ילדים קטנים ומעצב ערכים אלה.

הכותב, אריאל קרבץ, פסיכולוג מזה 20 שנה, מתמחה בפסיכולוגיה חינוכית.
מוזמנים לפנות בשאלות נוספות, לייעוץ הורים, אבחון, טיפול, הרצאות וסדנאות.
מידע נוסף ניתן למצוא באתר: www.ariel-c.com

רוצים ליצור קשר עם אריאל קרבץ, פסיכולוג חינוכי?

השאירו פרטים ליצירת קשר:

הגיבו לכתבה

הכתבות הנצפות ביותר